Stopt Google Reader? En wat zijn de alternatieven?

RSS grafisch uitgelegd door Najib Jurat op 2013-02-06 - bron: http://najibjurat.blogspot.be/2013/02/ding-4-rss-feeds-ik-vind-dat-het-heel.html

RSS (meer daarover onderin dit artikel) grafisch uitgelegd door Najib Jurat op 2013-02-06 – bron: http://najibjurat.blogspot.be/2013/02/ding-4-rss-feeds-ik-vind-dat-het-heel.html

Google kondigde medio maart aan dat het z’n populaire RSS lezer Google Reader buiten bedrijf zal stellen op 1 juli 2013. Meer uitleg daarover op http://googlereader.blogspot.be/2013/03/powering-down-google-reader.html (officieel) en all over the web (speculatief), bv. op

Hoewel er mensen zijn die denken dat Google op die beslissing zal terugkomen, of een nieuw product zal lanceren, zijn er ook anderen die hierin het ultieme bewijs zien dat RSS dood is – een opvatting die vooral in omloop kwam door de sterke opkomst van Twitter maar die duidelijk niet wordt onderschreven door de vele tienduizenden gebruikers die nu al eieren kozen voor hun geld of die – oh slacktivism! – een van de petities tekenden om Google Reader te behouden:

Feedly – abonneer u op hun blogposts via http://blog.feedly.com/ – lijkt inderdaad het belangrijkste alternatief – zij het dat hun reader (nog) geen extensie heeft voor Internet Explorer – maar er zijn er nog veel andere, zie met name deze opsomming van alternatieve lezers en apps (ontdekt via via).

Voor wie de spreadsheet (in Google!) te droog of te overrompelend vindt, is er ook deze hapklare en goed geïllustreerde post of de galerij met zeven opties hier. (Jazeker, Mashable is ook weer zo’n site om u op te abonneren.)

Wat is RSS?

Een RSS-feed is een berichtenstroom die u kunt raadplegen met behulp van een RSS-lezer. De afkorting RSS staat voor really simple syndication, wat u mag vertalen als eenvoudig abonneren.

De RSS-lezer software checkt voor u geregeld de RSS-berichten en geeft aan of er al dan niet nieuws is. Vaak zijn de titels en eventueel de samenvatting van de nieuwe items zichtbaar in de RSS-lezer. Zo kunt u beoordelen of een nieuwsbericht u interesseert of niet. Meestal kunt u op de titel ervan klikken. De RSS-lezer zal dan de gerelateerde webpagina openen. Sommige RSS-lezers openen hiervoor een browser, andere tonen de webpagina in de RSS-lezer zelf.

Dankzij RSS (de afkorting wordt ook gelezen als Rich Site Summary, een samenvattingsformaat voor websites) hoeft u niet altijd zelf een bepaalde nieuwspagina te bezoeken. De RSS-lezer kijkt zelf regelmatig, en toont de nieuwsberichten in verkorte, overzichtelijke vorm.

De RSS-lezer is niet altijd een apart programma, soms zit er een RSS-functie in de browser of in uw e-mailpakket. In de (gratis, uitstekende brower) Firefox, bijvoorbeeld, staat de RSS-functie bekend als een live bookmark, maar er zijn ook specifieke extensies voor Firefox downloadbaar.

Dit artikel verscheen eerder elders – op 2013-03-23.

Bedenkingen? Aanvullingen? Correcties? Lof? Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

<span>%d</span> bloggers liken dit: