Video marketing tips & tricks

Screenshot uit YouTube help over annotations

Binnenkort op een scherm in uw buurt: het volgende album van Lady Gaga wordt een app! Maar eerst de vertoning van vandaag … Video is al geruime tijd in opmars als essentieel onderdeel van de digitale communicatie. Echter:

  • de meeste filmpjes zijn louter lineair te consumeren (geen managementsamenvatting of “wat komen gaat” als intro, geen broodkruimel of chaptering, geen inhoudstafel met tijdsindicatie in de tekstvelden onder het filmpje). Hoogstens is het filmpje die samenvatting.
  • Ze wijzen zelden de weg naar verdere uitleg of relevante content voor wie zich nader in een onderwerp wilt verdiepen – via links in noch onder het filmpje. En het wordt nog erger als al die info ontbreekt én als het filmpje zo werd ingesteld dat er lukraak een ander filmpje van een ander kanaal kan starten. [Tip: zorg dat er altijd een clickable zichtbaar is boven “meer weergeven” – naar de voor de kijker meest relevante deeplink (landingspagina project) of naar de uiteraard fantastisch navigerende home page van uw organisatie.]
  • Ze laten zich niet altijd vlot terugvinden via een zoekopdracht en als je er later nog dat ene cruciale stuk van wilt terugvinden wordt het pas echt tijdrovend.
  • Ze zijn zelden of nooit clickable of interactief – wat nochtans mogelijk is … om niet te zeggen: de toekomst? Dat het anders kan zagen we al in 2009 bij Blendtec of Boone Oakley.

Op 2013-03-28 organiseerde het Brusselse bedrijf Update een zeer goede introductie op wat er allemaal bij video marketing komt kijken. Initiatiefnemer Remi Maddens z’n inleiding is werkelijk uitstekendu kunt die hier downloaden (pdf van 5,2 MB). Twee redenen om dat te doen:

  • bezoekers blijven gemiddeld 2 minuten langer op een website mét videocontent dan zonder (ComScore).
  • in de zoekresultaten van Google wordt maar liefst 41% meer doorgeklikt op video dan op andere content (AimClear).

Bron van die informatie is www.update-team.be/blog/VideomarketingVandaag en laat dat nu net een pagina zijn waarop u nog veel meer nuttige presentaties vindt over video’s maken, video SEO en kanaaloptimalisatie, ja zelfs over audio marketing. De interessantste voor ons is die over interactieve video marketing (pptx van 8,8 MB) van Frederik Neus van het Oost-Vlaamse Zentrick, dat met de videoclip voor “24/7″ van Absynthe Minded niet enkel bijdroeg aan de meest commerciële video ooit maar vooral een knappe interactieve case tot stand bracht. We verzamelden enkele van zijn buzzwords om u een idee te geven van wat mogelijk is; de links voegden we telkens zelf toe:

Let anderzijds op met al te vooruitstrevend uitgewerkte interactieve video’s. Soms wordt daar functionaliteit in gebruikt die niet overal wordt (of nog zal worden) ondersteund. (Zie met name: Flash.) Los van de houdbaarheid zijn zulke video’s ook moeilijker te hergebruiken, bewerken, downloaden, enz.

Duizelig van alle jargon hierboven? Vreest niet: met YouTube annotations (Nederlandse vertaling en hulppagina: aantekeningen) kunt u zonder meerkost zeer veel nuttigs zelf tot stand brengen! (Vimeo hinkt helaas nog wat achterop). Moge uw filmpje nooit meer hetzelfde zijn als alle andere!

U hoeft ook niet alles in één filmpje klaar te spelen. U kunt bv. ook een webpagina maken die tekst, afbeeldingen, filmpjes en interactieve onderdelen (bv. een poll) combineert. Via Toon Van de Putte van de onlineredactie van Klasse en TV Klasse kregen we dit mooi voorbeeld onder ogen. (Dankuwel Toon voor de conversatie en de straffe tips op uw blog!)

Uitsmijter: nogal wat mensen raden aan om de comments onderaan een YouTube post wel te monitoren en er eventeel op te handelen als ze bv. racistisch zijn … Maar ze beschouwen het als tijdverlies om onderaan een filmpje conversaties te gaan voeren. Dat kun je beter elders doen, betoogde bv. Thibault Lesénécal, online redacteur bij het Europees Parlement tijdens EuroPCom 2013.

Update: mag je video’s zomaar embedden op je eigen site? Hier ook 20 tips voor een video-interview (Rafael Tirmarche 2016-06-07). En een artikel over online video strategie van Stavros Papagianneas (2016-01-22).

Dit artikel verscheen eerder elders – op 2013-06-05.

Getagged

Bedenkingen? Aanvullingen? Correcties? Lof? Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: