EuroPCom 2013 – met als thema (s)electing Europe – sloot gisteren zijn deuren. De presentaties zijn nu downloadbaar via www.cor.europa.eu/europcom > conference material en er zijn ook video’s beschikbaar via www.youtube.com/user/pressecdr > recente uploads. Onze notities:
- de Duitse deelstaat Brandenburg heeft de eerste European Communication Award gewonnen – meer erover op www.eu-fonds.brandenburg.de
- Het Comité van de Regio’s heeft in een studie vastgesteld dat er slechts beperkt enthousiasme is bij regio’s en steden om te communiceren over de EU verkiezingen volgend jaar: “Going local – the communication potential of local and regional authorities” (2013-09, ISBN 9789289507523) werd hier samengevat door Kolja Raube van het Leuven Centre for Global Governance Studies.
- “De tijden zijn veranderd, en het Europees Parlement is ook veranderd. Meer dan ooit gedreven door wat belangrijk is voor de burger, willen we luisteren naar de vele stemmen en overeenkomstig handelen. Wij willen reageren op de uitdagingen. Wij willen een echte positieve invloed hebben”, luidt het in de Actie Reactie Impact campagne. Opvallend daarbij is dat er geen reacties mogelijk zijn onder het YT-filmpje. Zie ook de uitsmijter hier?
- Authenticiteit werd als zeer belangrijk beschreven door bv. raadgever van Obama Matthew McGregor (u herkent ‘m hierboven) en flink wat andere sprekers. Het is ook de spil van de vierde cluster trends in Nederland.
- Het balanced scorecard en Factor C denken is in opmars en dat bleek niet enkel uit de aanwezigheid van Paulijn de Bruijne en Cathelijne Janssen als sprekers.
- Dejan Verčič van de European Communication Monitor bracht een interessante presentatie over de communicatiefunctie gebaseerd op studies en monitorresultaten. Helaas is de pdf ervan al te summier en is er van de workshop géén video beschikbaar.
- Laure Van Hauwaert (Ogilvy) en Kevin Traverse-Haly hadden ook grondige presentaties over wat & hoe je kunt meten.
- Closing the loop is essentieel nu we steeds meer op diverse platformen tegelijk aanwezig zijn. Bijvoorbeeld:
- op sociale media niet enkel je eigen boodschappen pushen of knappe toepassingen van burgers onder de aandacht brengen maar daar – uit respect voor wie meedeed aan uw project – ook vertellen wat je hebt gedaan met de bijdragen, aan ideeënmanagement doen als je een idee bewust niet meeneemt of het elders in het project op een àndere manier inbouwt, en dergelijke meer.
- Of zie wat Andy Williamson hier vertelt: niet enkel een hoorzitting of info-avond organiseren maar die ook filmen. Dat materiaal dan opsplitsen in handige clips om te bloggen, doorposten, retweeten, … Vervolgens de feedback op de (micro)blogs weer meenemen in het interactieve proces. Dat je dat doet ook vertellen. Al die evoluties vervolgens ook bundelen en terugkoppelen naar wie als spreker aanwezig was. En zo voort.
- Waar mogelijk hoor je ook in bv. detailtweets of Facebookcomments of onderaan een YouTube filmpje te verwijzen naar je projectpagina (best ingekort via bit.ly of goo.gl of TinyURL) met de volledige informatie over het opzet of de resultaten van het project.
- Omgekeerd zijn die landingspagina’s een hub naar je aanwezigheden op sociale media en tonen ze open en volledig waar je allemaal actief bent.
- Nog zo’n los eindje: op de pagina van zo’n betrokken burger snel een bedankje achterlaten dàt je iets elders hebt geshared of gebruikt, en waarom (= authentiek betrokken zijn en conversatie maken, quoi).
-
Open, respectvol en leep: bv. op je Facebookpagina ook even vertellen wat de opvallendste conclusies zijn die je trekt uit de insights of paginastatistieken voor diezelfde pagina. Dat is transparant, goed voor de verbondenheid met wie de pagina volgt én ook nuttig qua interne agendasetting: “wij vinden meten en gefundeerd werken belangrijk, ook op die zgn. informele sociale media”.
-
Simon Anholt staat nog even scherp als in 2011. Zijn controversiële slotspeech (hierboven hernomen) over hoe sommige voorlichters misschien te gemakzuchtig gaan vertrouwen in “leadership by focus group“ of al te propagandistisch communiceren in “the language of commerce“ – voor het ECP-lid “a language of antagonism” en niet de taal van “a democratic community” – oogstte dan ook kritiek, bv. in deze blogpost van Dan Slee. (Slee vatte ook dag één samen in een aantal nuttige losse punten. Wij zijn het volmondig eens met Day2 #20.)
- Andere keynote speakers waren
- Matthew McGregor (aka Obama’s digital watchdog i.e. leider van het rapid response team tijdens Barack Obama’s herverkiezingscampagne van 2012),
- Johan Peter Paludan (van het Copenhagen Institute for Futures Studies) en
- Anthony Zacharzewski (van the Democratic Society), hier in een eerder opgenomen filmpje:
- De hierboven aangehaalde Andy Williamson schitterde eerder al tijdens deze “I am not a customer, I am a citizen” teaser, ontleend aan Zaizi:
- Maar we wijken af van het congres. Met dit filmpje, tot slot, vatten de organisatoren zelf de highlights samen:
Dit artikel verscheen eerder elders – op 2013-10-18 + 2013-09-20.