’t Zoekgedrag van kinderen, tieners en jongeren

Detail uit de kaft van van het "Infoscan" onderzoek naar informatiezoekgedrag bij kinderen, tieners en jongeren van Julie Schamp, Johan Jongbloet, Peer van der Kreeft, Tina Van Havere, Didier Reynaert, Riet Steel, Jo Frederix en Annemie Coone (2013)

“Tegenwoordig is informatie in overvloed aanwezig en toegankelijk met een paar muisklikken. We consumeren en produceren dan ook iedere dag met zijn allen bergen informatie. Tegelijkertijd krijgen kinderen en jongeren steeds meer keuzevrijheid. Dé vraag is dan ook hoe kinderen en jongeren met deze informatiestromen omgaan. Zijn kinderen en jongeren voldoende informatiegeletterd? De Hogeschool Gent bracht in opdracht van De Ambrassade het informatienetwerk en de zoekstrategieën van kinderen (8-11), tieners (12-15) en jongeren (16+) in kaart.

Kinderen tussen 8 en 11 jaar doen in eerste instantie beroep op hun ouders als ze informatie nodig hebben. Zij geven aan ook daar de beste informatie te vinden.

Vanaf 12 jaar is zoekmachine Google over het algemeen de eerste plaats waar ze hun zoektocht aanvatten én waar ze de beste informatie denken te vinden. Toch blijven ook de ouders als informatiebron voor jongeren vanaf 12 een sterke tweede plaats innemen.”

Dat zijn de voornaamste conclusies van het “Infoscan” onderzoek naar informatiezoekgedrag bij kinderen, tieners en jongeren van Julie Schamp, Johan Jongbloet, Peer van der Kreeft, Tina Van Havere, Didier Reynaert, Riet Steel, Jo Frederix en Annemie Coone. De resultaten werden op 2013-10-16 voorgesteld tijdens een symposium.

Eerder al (2013-06-18) was het Trusty kwaliteitslabel gelanceerd om te helpen bij de zoektocht naar juiste informatie. Het label is gebaseerd op zeven principes en wordt geflankeerd met tools en een traject dat ook elders nuttig kan zijn. ’t Jeugdig volk zelve kan terecht op www.juistejeugdinfo.be

U kunt de pdf met een beknopte versie van het rapport (1MB) downloaden via http://ambrassade.be/infoscan of www.jeugdinfotheek.be/infoscan-onderzoek-naar-informatiezoekgedrag-bij-kinderen-tieners-en-jongeren. Daar staat ook bij wie u het volledige onderzoek kunt aanvragen. Een bezoekje aan www.jeugdinfotheek.be/kennis-rond-jeugdinformatie is verder ook nuttig voor bv.

“Daarnaast geven kinderen, tieners en jongeren aan dat de informatie op sommige websites niet op hun maat is geschreven. Als het gaat om betrouwbaarheid van bronnen, vinden kinderen hun sociaal netwerk vaak geloofwaardiger dan het internet. Digitale bronnen worden niet alleen kritischer bekeken, maar ook als minder betrouwbaar beoordeeld dan gedrukte media” citeren we de anonieme redacteur van De Ambrassade tot slot …

Dit artikel verscheen eerder elders – op 2013-10-22.

Getagged

Bedenkingen? Aanvullingen? Correcties? Lof? Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: