Discussie 2: big data & real time marketing

Dia 56 uit de "In the moment" presentatie van Tom Himpe, cf. het gelijknamige boek dat hij schreef met Pieter Goiris.

Dia 56 uit de “In the moment” presentatie van Tom Himpe, cf. het gelijknamige boek dat hij schreef met Pieter Goiris.

Big data en datajournalistiek zijn hip. Maar data zijn minder vanzelfsprekend als soms wordt gesuggereerd. […] Big data en datajournalistiek zijn een hype. Sommige journalisten beweren dat dit veel informatie oplevert en dat het verslaggeving verbetert. […] Maar de werkelijkheid is net anders. Je moet natuurlijk wel weten wat men meet.

Big data en datajournalistiek zijn typische modeverschijnselen. Allerlei bloggers en journalisten proberen ons wijs te maken dat we nu meer dan ooit de wereld in kaart kunnen brengen. Maar de werkelijkheid is ingewikkelder: je moet weten wat er echt gemeten wordt met welke indicatoren en welke data precies worden gebruikt. De meeste gebruikers van big data weten dat niet. Disclaimers lossen dat probleem niet op.

En zo komen we dus vaak helemaal niet te weten hoe de wereld eruit ziet. […] De werkelijkheid is dat het tijd, geld en energie kost om kwesties goed uit te zoeken. Big data zijn dan hooguit een hulpmiddel. Ook in de wereld van big data en datajournalistiek blijven veel zaken onbekend.

Wat is uw mening? Wat is uw mening over big data toepassen bij de overheid of in real time marketing, bv. zoals beschreven in het veelbesproken “#inthemoment De kunst van het campagnevoeren in real-time van Tom Himpe & Pieter Goiris (Lannoo Campus 2013, ISBN 9789401413183 voor de Nederlandstalige editie; er is ook een Engelstalige). Meer over dat boek hier + quote hieronder.

Himpe in Pub (2013-10-17): “Als je kijkt naar een actueel traditioneel campagneparcours, dan zullen we over vijf jaar zeggen dat het een relatief domme manier is om mee te werken. Data echt gebruiken en eruit leren, gebeurt nog maar heel summier.” Goiris: “Heel veel data zijn nog statisch […] al op voorhand gebetonneerd en geïnstitutionaliseerd. Die houden geen rekening met wat er ondertussen in de wereld aan het gebeuren is, wat er met de persoon in kwestie in verhouding tot die wereld aan het gebeuren is. […] Zowel de traditionele mediacampagne als de onlinecampagne beperken zich nog altijd vaak tot een aantal standaardparameeters of KPI’s […]. Die worden vaak gebruikt om na afloop van een campagne te analyseren of ze goed was en hoe dat in een volgende moet bijgestuurd worden. Maar niet om tijdens de campagne zelf aan de formule te gaan sleutelen om hem te verbeteren. Het […] zich durven kwetsbaar opstellen gebeurt nog altijd heel weinig. Het gaat echt om een nieuwe state of mind.” (Lees hier verder voor meer prikkelende quotes + volledige bronvermelding.)

 • Hoe nodig, hoe nuttig of hoe haalbaar is het om kennis van onderzoek snel aan boord te brengen in de communicatiefunctie(s) bij de overheid?
 • Hoe kan uw overheid ze gebruiken en eruit leren?
 • Hoe kan uw overheid z’n campagnes ermee verbeteren?
 • Hoe haalbaar is real time voor een overheid ? Wat komt er bij kijken ?
 • Welke eenvoudige kansen laten overheden & nonprofitorganisaties liggen?
 • Welke mogelijkheden ziet u voor een straf gebruik van big data bij de overheid?
 • Hoe zou database marketing er bij een overheid kunnen uitzien?
 • En wat met privacykwesties als keerzijde van de medaille?

Graag uw reacties hieronder …

Getagged , , , , , , , , , , ,

3 thoughts on “Discussie 2: big data & real time marketing

 1. P. Vandenberghe schreef:

  Was u aan het kicken op de dia met acht evoluties? Zie dan ook de tag “trendwatching” en bekijk ook de tien shifts die Wil Michels zag via https://toecomst.wordpress.com/2013/10/16/standaardwerk-strategie/

 2. Bart Nelis schreef:

  Bij ‘big data’ denk ik spontaan aan de Twitters, Googles en Facebook(en) van deze wereld en aan NoSQL databases (hadoop, Mongo- en CouchDB). Allemaal erg high-tech en met een behoorlijke leercurve . Gewoon goed overweg kunnen met tools als Google analytics, A/B testing, heatmaps kan al een enorm verschil maken. Zeker als je erin slaagt om deze tools procesmatig of in een content productie cyclus te integreren. Wat ik wil zeggen is: fixeer je niet op de ‘big’ in ‘big data’ .. goed gebruik van tools als webanalytics of klassieke (SQL) databases (mySQL, SQL server) en datawarehouses is IMO al uitdagend genoeg. Vraag is ook of de datasets van die grootte-orde zijn dat het de term ‘big’ verdient.

Bedenkingen? Aanvullingen? Correcties? Lof? Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.