Burgerschap in Vlaanderen

Enacting citizenship EU sirtaki - United colors 4 - Multicolored plasticine human dancing figures arranged in a row

Ann Carton en Dries Verlet van de Studiedienst van de Vlaamse Regering publiceerden zopas “Burgerschap in Vlaanderen vergeleken: 2004-2012” (pdf van 473 kB). We citeren uit blz. 13: “Samengevat: (hoe) is de rol van de burger en de overheid in de periode 2004 tot 2012 geëvolueerd? Het belang dat men hecht aan actief burgerschap is in 2012, in vergelijking met 2004, duidelijk gedaald. Een gelijkaardige evolutie stellen we vast wat wereldburgerschap betreft. In het belang dat gehecht wordt aan verschillende plichten als burger, zoals het naleven van regelgeving en het gaan stemmen, zien we daarentegen een constante doorheen de tijd. Ook het belang dat de respondenten hechten aan diverse taken van de overheid is sinds 2004 constant gebleven. […]

Daarnaast merken we eveneens vanuit het beleid een constante focus op een meer participerende burger via allerhande fora. Dat niet iedereen hiervoor even warm loopt, leiden we af uit het lager aandeel respondenten dat voorstander is van een dergelijk actief burgerschap. Voor de verschillende vormen is dit aandeel anno 2009 en 2012 overigens lager dan in 2004.

In de periode 2004-2012 is het gepercipieerde burgerschap op een aantal vlakken gewijzigd. Deze veranderende burger is een essentieel aandachtspunt om mee te nemen bij de uitwerking en voorbereiding van het beleid. Hoewel het plichtsbesef als een rots in de branding naar voor komt in woelige tijden, zien we dat de burger zich een meer bescheiden rol aanmeet wat zijn / haar taken als burger betreft. De verwachtingen ten aanzien van de overheid zijn wat getemperd, al moeten we ook vaststellen dat men alle taken voor de overheid over het algemeen als belangrijk beschouwt. Ondanks het feit dat het beleid, samen met de burger, diverse thema’s belangrijk of heel belangrijk acht, kan men niet op alles even sterk inzetten en is prioritering aan de orde. Beleid voeren impliceert in essentie keuzes maken.”

Update: dit prikkelend polemisch artikel over misverstanden in het debat over actief burgerschap in Nederland is misschien ook het lezen waard?

Dit artikel verscheen eerder elders – op 2014-05-09.

Getagged ,

Bedenkingen? Aanvullingen? Correcties? Lof? Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: