De stem van de consument & voorstellen voor een betere samenleving

Logo van het BEL10 project van de VRT (2015)

Wat is uw idee voor de samenleving van morgen? Wat zou u veranderen als u het voor het zeggen had? En vooral: hoe zou u dat doen? Dat is de vraag die VRT Radio 1 vanaf vandaag aan zijn luisteraars stelt met het BEL10 project. (De titel is een knipoog naar de BEL 20.)

  • Tussen 6 mei en 14 juni 2015 worden via de projectwebsite ideeën en kandidaten ingezameld voor thema-uitzendingen in juni “waaruit tien concrete voorstellen moeten komen voor een (nog) betere samenleving. Ideeën om iets te doen aan de eenzaamheid in onze samenleving, ideeën zoals een fitnessruimte op de trein of een speeltuintje op een flatgebouw. Of een bijdrage aan het pensioendebat waaraan nog niemand anders heeft gedacht … Radio 1 geeft mensen met ideeën een kans om hun voorstel tot bij de beleidsmakers te brengen en om er anderen mee te inspireren. Belangrijk is dat de mensen hun constructieve ideeën doorsturen. We willen ideeën waar we vooruit mee geraken.”
  • Van 15 tot en met 26 juni 2015, “bundelt Radio 1 alle inspiratie in tien thema-uitzendingen vanuit een gloednieuw pop-up Radio 1-Café op de Kunstberg in Brussel. Elke dag zullen tien luisteraars, de ‘Groep van Tien’, in conclaaf gaan en rond een bepaald thema minstens één constructief idee uitwerken om onze samenleving te verbeteren”. Tussen 6 uur ’s morgens en 19 uur ’s avonds wijken dan alle bestaande programmas voor BEL10.

Interessant om te monitoren of aan deel te nemen, kortom. Meer info: www.bel10.be !

Update: hier vindt u de beleidsvoorstellen zoals aanbevolen door de groep van tien luisteraars (d.d. 2015-06-26). Ze werden ondertussen ook gebundeld in een digtaal boek. En “BEL10 is nog niet afgelopen. Enkele Groepen van 10 werden al uitgenodigd om verder over hun voorstellen te praten op de kabinetten van [regeringsleden]. En Radio1 zelf volgt op de voet op wat er gerealiseerd wordt van de voorstellen van de luisteraars.” Bron: http://bel10.be/boek

En in het programma “De Inspecteur” op VRT Radio 2 dan weer, werd de top 5 van de huidige consumentenproblemen opgelijst door Dorien Claes van de VRT Studiedienst, na een representatieve bevraging gebeurd bij 1.475 Vlamingen:

  1. 40,5% van de ondervraagden heeft problemen met agressieve verkoopsmethoden (opdringerige verkopers), vooral met callcenters die te pas en te onpas bellen.
  2. 32,8% heeft problemen met klantendiensten die niet naar behoren functioneren (te uitgebreide keuzemenu’s, antwoordapparaat, de juiste persoon niet te pakken krijgen).
  3. Openbaar vervoer (30,7%): bussen die niet komen opdagen, stiptheid van bussen, dienstregeling van treinen, stiptheid van treinen, dienstregeling bussen.
  4. Wegwerpmaatschappij (27,4%): producten zijn niet meer gemaakt om lang mee te gaan, te veel afval / verpakkingen.
  5. Misleidende reclame (25,7%): niet-duidelijke voorwaarden, kleine lettertjes, het aanbod is niet van toepassing.
  6. Vallen net buiten de top 5: problemen met telecom (16,3%), geen zicht krijgen op uiteindelijke kosten bij bepaalde producten of diensten (15,8%), garantie die onduidelijk is (13,5%).

Een op de vijf Vlamingen zei het afgelopen jaar wakker te hebben gelegen van consumentenproblemen, 28% dat hij zich het afgelopen jaar slecht heeft gevoeld door een consumentenprobleem dat niet opgelost is geraakt. “Het is gelukkig niet allemaal kommer en kwel: bijna 40% zegt dat zijn consumentenergernissen eigenlijk nog wel meevallen. En 35% zegt dat hij het afgelopen jaar ook wel een heel positieve consumentenervaring heeft meegemaakt. En bij 23% van de Vlamingen zijn de consumentenergernissen allemaal goed gekomen. Vrouwen zijn meer bezorgd dan mannen. Mannen geven aan dat ze het laatste jaar iets meer positieve aflopen kenden. Er zijn ook verschillen tussen leeftijdsgroepen: hoe ouder men is, hoe meer men zich zorgen maakt. Ouderen (55-plussers) zijn er minder van overtuigd dat alles goed komt.” Meer info: www.radio2.be/de-stem-van-de-consument/callcenters-kop-van-jut.

Dit artikel verscheen eerder elders – op 2015-05-06.

Getagged

Bedenkingen? Aanvullingen? Correcties? Lof? Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: