EuroPCom 2015: sterke pleidooien voor cocreatie, transparantie en open policy making

Luc Van den Branden, ondervoorzitter van het Comité van de Regio’s en bijzonder adviseur van de voorzitter van de Europese Commissie wat betreft “outreach towards citizens“, pleitte voor cocreatie “by & with the citizens” en multilevel & multi-actor based communicatie als het over Europa en de EU-instellingen gaat, met het Verdrag van Lissabon (art. 10-11 en preambule) als basis : “the citizens are the real owners”.

EuroPCom 2015 (hier het programma, pdf van 3,3 MB) was alweer boeiend. Ondertussen staan alle filmpjes, presentaties en visuele oogsten hier online. De opvallendste presentaties of vaststellingen:

  • Brits communicatiedirecteur Alex Aiken kwam praten over de (OASIS) communicatie-aanpak in het VK. “Communications should be a conversation” zegt Aiken, dus ga de straat op en converseer met mensen. Dat levert op in hoe u uw projecten aanpakt. Hij raadde ook het boek “Campaign it!” (Londen: Kogan Page 2012, ISBN 9780749464202) aan van Alan Barnard & Chris Parker, waarvan u hier gratis het eerste hoofdstuk kunt downloaden. [Aiken is een van de sprekers op het “Vitamine K” congres van de Vlaamse vereniging voor overheidscommunicatie Kortom op 2015-11-24.]
  • Het VK was verder prominent aanwezig met presentaties over hun “open policy making” (pdf van 1,6 MB) + zie ook de netwerkende aanpak van het “NHS Citizen” project van de Britse gezondheidsdienst (pdf van 327 kB).
  • Er was ook een boeiende sessies over openheid en transparantie met Europees Ombudsman O’Reilly (“transparency is a duty not an opportunity”).
  • Er is een nieuwe Eurobarometer en Edouard Lecerf van TNS bracht er deze presentatie over (pdf van 1,9 MB). De resultaten tonen hoe EU-onderdanen een aantal thema’s en ook de EU percipiëren. De resultaten zijn per regio. Daarnaast zijn er de officiële Eurostat cijfers (met o.a. economie en financiën,  bevolking en sociale situatie, …). Het is aan elke lidstaat of regio om die cijfers en de resultaten van de barometer naast elkaar te leggen en te analyseren.
  • Er was ook een boeiende sessie over online communities, en er werd geëxperimenteerd met de Rapido-presentatievorm. (Persoonlijk vonden wij de lightning talks en de five minute madness tijdens EuroIA indrukwekkender én efficiënter qua community building.)
  • Er was weer een fijne unconference.

Dit artikel verscheen eerder elders – op 2015-10-27.

Getagged , , , , , , ,

Bedenkingen? Aanvullingen? Correcties? Lof? Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: