Kinderen in uw personeelsblad of campagne?

Minderjaringen in de media - beeld van het Kinderrechtencommissariaat

Laat u minderjaringen aan bod komen in uw personeelsblad of in het magazine dat u cosponsort? Check dan de brochure met praktische suggesties (6,4 MB) van het Kinderrechtencommissariaat, en hun modelformulier om de toestemming te regelen (412 kB). De tips van de brochure zijn:

  1. Informeer de minderjarige op zijn niveau
  2. Vraag toestemming
  3. Betrek er ouders en omgeving bij
  4. Wees voorzichtig als anderen een minderjarige ter sprake brengen
  5. Hou rekening met het recht op vergetelheid
  6. Bewaak vrije meningsuiting, respect en waardigheid
  7. Zorg voor ondersteuning
  8. Wees bijzonder voorzichtig met kwetsbare minderjarigen.

De brochure bouwt verder op de richtlijn over omgaan met minderjarigen in de media van de Raad voor de Journalistiek van 2015-12-11 (58,2 kB). Daarin duiken voor het eerst de begrippen “toestemming van minderjarigen” en “veranderende context van minderjarigen” formeel op in de media.

De richtlijn geldt zowel voor reportages waarin minderjarigen zelf aan het woord komen, als voor berichtgeving waarin ze door ouders of andere volwassenen herkenbaar ter sprake of in beeld worden gebracht, terwijl ze zelf helemaal niet aan bod komen. De richtlijn verwijst ook naar minderjarigen die in aanraking komen met het gerecht.

Het belang van de minderjarige betekent iets anders voor een kleuter van  vijf en een jongere van zeventien. Bescherming en vrije meningsuiting krijgen voor beide groepen een wezenlijk andere invulling. Daarom, zegt de richtlijn, is het belangrijk om rekening te houden met de maturiteit en oordeelsbekwaamheid van de minderjarige, met de aard van het onderwerp, en met de emotionele betrokkenheid van de minderjarige bij het onderwerp. Minderjarigen veranderen snel, terwijl artikels online vaak lang beschikbaar blijven, en ook in print of op tv of radio kunnen reportages hernomen worden. Precies omdat minderjarigen en ook hun context snel kunnen evolueren en wijzigen, vraagt de richtlijn om daarmee rekening te houden.

Bronnen:

Dit artikel verscheen eerder elders – op 2016-01-28.

Getagged

Bedenkingen? Aanvullingen? Correcties? Lof? Reageer!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: