Over pesten op school en hoe dat gedrag beter te beïnvloeden

Bert Pol schreef zopas voor het C Magazine van de Nederlandse beroepsorganisatie Logeion een kort artikel over pestgedrag onder jongeren, waarin hij een aantal Nederlandse campagnes en initiatieven onder de loep neemt, een succesvol, in Finland ontwikkeld programma bespreekt en een YouTube spotje van Friends uit Zweden onder onze aanbracht brengt omdat het niet de indruk wekt dat de getoonde situatie de normale is, en dus “beduidend meer kans maakt op het activeren van het juiste psychologische mechanisme”. En dan nog kan “een massamediale campagne […] een zinvolle aanvulling zijn op [..]” maar “zeker geen vervanging van een persoonlijke of groepsgerichte interventieaanpak” waarschuwt Pol.

Bert Pol buigt zich al langer over de zin en onzin van campagnes die gedragsverandering beogen en is co-auteur van het immer zeer lezenswaardige Nieuwe aanpak in overheidscommunicatie – mythen, misverstanden en mogelijkheden (Bussum: Coutinho 2013-08 … inderdaad in augustus verschijnt daarvan een tweede, uitgebreide en geheel geactualiseerde druk in print én als e-book, ISBN 9789046903216 / hier de inhoudstafel + inleiding).

U kunt zijn artikel hier downloaden (pdf van 51 kB, dankuwel Bert). Sites & bronnen die in het artikel aan bod komen + twee straffe links van Klasse over het onderwerp :

Pestgedrag (of erger) voorkomen is een zorg voor iedereen. Als je er zelf last van hebt, dan vind je hieronder mensen die je kunt opbellen of waarmee je kunt chatten. Ze werken instanties die je kunnen helpen. Aarzel niet, praten helpt.

Dit artikel verscheen eerder elders – op 2013-04-25.

Getagged , ,

Bedenkingen? Aanvullingen? Correcties? Lof? Reageer!

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.